faszeowane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 35 min

danie bardzo proste i bardzo smaczne.Świetne jako przekąska na przyjęcia,ale także jako główne danie.

  • 35 min

Składniki:

  • ok 10 średniej wielkości ziemniaków
    20 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    1 duża cebula
    15 dag sera żółtego
    sól,pieprz

Faszeowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki w mundurkach gotujemy.Podczas gotowania się ziemniaków przygotowujemy farsz.
    Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
    Papryki oraz pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gdy farsz wystygnie dodajemy do niego starty żółty ser i dokładnie mieszamy.
    Gdy ziemniaki są już ugotowane i wystudzone, odkrajamy wierzchnią część i małą łyżeczka wydrążamy środek ziemniaka zostawiając jenak troche jego miąższu.Do wydrążonych ziemniaków nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zapiekamu w piekarniku przez ok 10 min w temperaturze ok 150 st.C

Porady

pozostałości z wydrążonych ziemniaków możemy użyć np. do kopytek lub farszu do pierogów ruskich

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy