Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i aromatyczne danie. W sezonie na fasolkę przygotowuje je bardzo często.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasolka szparagowa 1 kg,
    mięso mielone wieprzowo – wołowe 50 dag,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    przecier pomidorowy 400 ml,
    starty ser żółty 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka mielona,
    bazylia,
    oregano,
    olej do smażenia,

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę oczyścić, przyciąć końcówki ( jeśli fasolka jest bardzo długa można ją pokroić na mniejsze kawałki) i zagotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.
    Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz, paprykę, bazylię i oregano. Całość dusić pod przykryciem około 15 minut. Fasolkę wymieszać z mięsem mielonym. Przed podaniem posypać startym serem.

Komentarze

Podobne przepisy