Eskalopki w krakersach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 70-80 da filetów z kurczaka
    300 ml jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    szczypta startej skórki cytrynowej
    8-10 słonych krakersów
    1 łyżka czarnuszki
    sól, grubo mielony kolorowy pieprz
    olej

Eskalopki w krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka opłukuję, wycieram. Kroję na 8 małych kotlecików. Rozgniatam je w dłoni i lekko solę z obu stron. Przekładam do miseczki.
  • 2. Jogurt mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaję skórkę z cytryny. Zalewam mięso w miseczce. Dobrze mieszam, by kotleciki dokładnie pokryły się zalewą. Przykrywam folią spożywczą i wstawiam na godzinę do lodówki.
  • 3. Krakersy drobniutko kruszę w malakserze. Okruszki mieszam na talerzu z czarnuszką. Dodaję też kolorowy pieprz. Zamarynowane kotleciki wyjmuję z jogurtowej zalewy. Lekko osuszam. Obtaczam w krakersowej panierce. Wkładam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę 3 minuty z każdej strony. Podaję z dodatkiem ziemniaków i sałatki brokułowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy