" Eskalopki z pieczarkami "

4.5 (169 ocen)

  • 10 min

Pyszne eskalopki z aromatycznym sosem pieczarkowo - śmietanowym.

  • 10 min

Składniki:


  • - pierś z kurczaka - 300 g
    - olej - 2 łyżki
    - śmietana 18% słodka - 125 ml
    - woda - 125 ml
    - masło - 1 łyżka
    - sól - 1 łyżeczka
    - mąka - 50 g
    - czosnek granulowany - 1 łyżeczka
    - papryka ostra - 1 szczypta
    - pieprz - 1 szczypta
    - pieczarki - 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Eskalopki

" eskalopki z pieczarkami " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Filety drobiowe lekko rozbijamy ręką.

    Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.

    Oprószamy mąką
    ( nadmiar strzepujemy ).

    Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano z obu stron.

    Zdejmujemy z patelni.

    Na pozostałym tłuszczu smażymy na rumiano oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki.

    Dodajemy eskalopki.

    Wlewamy wodę i śmietankę.

    Dodajemy masło.

    Dusimy na małym gazie 10 minut.

    Doprawiamy do smaku czosnkiem i ulubionymi ziołami.

    Sos redukujemy o połowę.

    Podajemy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować