Dżem z arbuza

  • wyświetlono: 629 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jestem biologiem na emeryturze. Pracowałam na uczelni. Dżem z arbuza to w moim domu rodzinnym tradycja– ojciec pochodził z południa Europy.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Mical, Białystok
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 dojrzały arbuz
● 2 kg cukru na każdy 1 kg arbuza
● sok z cytryny
● laska wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z arbuza

  • 1. Czerwony miąższ dojrzałego
    arbuza zjadamy, a biały,
    po zdjęciu zielonej skóry,
    kroimy w kostkę i gotujemy
    10-15 minut. Następnie odcedzamy
    i zalewamy zimną
    wodą.
  • 2. Przygotowujemy syrop
    z cukru, odrobiny wody i soku
    z cytryny do smaku – ma
    być klejący. Wrzucamy do
    niego arbuza i kawałki wanilii
    dla zapachu. W czasie gdy
    przygotowujemy dżem, słoiki
    sterylizujemy w piekarniku.
    Gorący dżem przekładamy
    do słoików i zakręcamy
PPWS_02-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiataarbuz

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem z cukini

W tym roku mam mnóstwo cukini ze...

Dżem z aronii

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z aronii

Nie miałam przekonania co do dżemu...

Dżem z jabłek antonówek

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z jabłek antonówek

Łatwy do wykonania, niski koszt...

Dżem z dyni pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Dżem z dyni pomarańczowy

Pyszny, nietypowy smak dżemu poprawi...

Dżem z głogu

Dodane przez: emalitowska

Dżem z głogu

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo...

Dżem z cukinii

Dodane przez: ewiczka2304

Dżem z cukinii

Pyszny dżem z zaskakującego składnika...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE