Konfitura z arbuza

  • wyświetlono: 930 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie.

IMG_20200608_150134_540
  • 60min

Składniki

1 kg miąższu z arbuza
500 g cukru
250 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z arbuza

  • 1. Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Wodę gotujemy z cukrem do momentu powstania syropu. Wrzucamy do niego kawałki arbuza i tylko podgrzewamy. Zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin.



  • 2. Następnie smażymy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż arbuz stanie się szklisty.
  • 3. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiArbuzkonfitura

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z arbuza

Dodane przez: RedakcjaPP

Dżem z arbuza

Jestem biologiem na emeryturze....

konfirura

Dodane przez: Anitka0804

Konfitura z czarnej porzeczki

Warto mieć kilka słoiczków takiej...

Konfitura z aronii

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Konfitura z aronii

Aronia to ''apteka na drzewie''....

Konfitura z czarnej porzeczki

Dodane przez: mysza75

Konfitura z czarnej porzeczki

Domowe słodkie konfitury, można...

Konfitura z aronii

Dodane przez: Jola66

Konfitura z aronii i jabłek

Przetwory z aronii nie tylko sąt...

image-273thjj

Dodane przez: Mniam1

Konfitura z pigwowca

Oprócz nalewki i soku z pigwowca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE