Dżem truskawkowo-rabarbarowy z wanilią

0 (0 ocen)

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek

Składniki:

  • 800 g truskawek
    200 g rabarbaru (czerwony)
    1 cukier żelujący 2:1
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
    Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy