Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek
Składniki:
800 g truskawek
200 g rabarbaru (czerwony)
1 cukier żelujący 2:1
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.
Komentarze