Dżem truskawkowo-rabarbarowy z wanilią

  • wyświetlono: 500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek

alaaa

Składniki

800 g truskawek
200 g rabarbaru (czerwony)
1 cukier żelujący 2:1
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z wanilią

  • 1. Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
    Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkiRabarbardżem

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem

Dodane przez: edytakkk

Dżem truskawkowo - rabarbarowy

Bez sztucznych zagęszczaczy.

Dodane przez: PolskaGotuje

Dżem truskawkowy z nutką wanilii

Uwielbiam lato , słońce i sezonowe...

dżem rabarbarowy

Dodane przez: mariolka

Dżem rabarbarowy

Jeden z moich ulubionych dżemów....

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Brzoskwinie, ach brzoskwinie -...

dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbiem i cynamonem

Dodane przez: ginger

Dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbirem i...

Prosty w wykonaniu, ale wykwintny...

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Dodane przez: alaaa

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Soczyste i pachnące brzoskwinie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE