Dżem morelowy

  • wyświetlono: 513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

hm... jest pyszny, tylko tyle mogę napisać :)

Margaretka28
  • 30min

Składniki

1,80 kg moreli (już wypestkowanych)
1 lub 1,5 szklanki wody
1 kg cukru
2 opakowania "Dżemixu" 2:1

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem morelowy

  • 1. Morele dokładnie umyć w letniej wodzie i wypestkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki ale nie na drobne kawałeczki.
  • 2. Skrojone morele wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy dżemix, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, następnie wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze około 3 minut. Mieszamy do zniknięcia piany, a następnie napełniamy dżemem wyparzone słoiczki. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Porady

Czas podany z wypestkowaniem moreli. Woda potrzebna jest, ponieważ morele nie posiadają zbyt wiele soku. Moreli nie obierałam ze skórki, ponieważ pokrojone były na mniejsze kawałki, więc w dżemie żadne skórki mówiąc potocznie "nie ciągły się". W dżemie czuć kawałki owoców, ponieważ dżem nie jest rozgotowany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylalatoMoreledżem

Komentarze

Podobne przepisy

dżem morelowy z migdałami

Dodane przez: mariosylwia

Dżem morelowy z migdałami

:-) PYCHOTKA :-)

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy

Dodane przez: Kasja1986

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy

Dżem morelowy bardo dobrze łączy...

dżem morelowy z tequilą

Dodane przez: zauberi

Dżem morelowy z tequilą

Uwielbiam kuchnię meksykańską,...

Konfitura morelowa z prażonymi migdałami

Dodane przez: AgaTrzaska

Dżem morelowy z prażonymi migdałami

Rzecz niesamowicie pyszna i bardzo...

Konfitura z moreli

Dodane przez: paulisia_elk

Konfitura morelowa

Idealna do ciast, tortów, naleśników...

Dżem malinowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem malinowy

Dżem malinowy smakuje mi najbardziej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE