Dżem morelowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

hm... jest pyszny, tylko tyle mogę napisać :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1,80 kg moreli (już wypestkowanych)
    1 lub 1,5 szklanki wody
    1 kg cukru
    2 opakowania "Dżemixu" 2:1

Dżem morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele dokładnie umyć w letniej wodzie i wypestkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki ale nie na drobne kawałeczki.
  • 2. Skrojone morele wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy dżemix, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, następnie wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze około 3 minut. Mieszamy do zniknięcia piany, a następnie napełniamy dżemem wyparzone słoiczki. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Porady

Czas podany z wypestkowaniem moreli. Woda potrzebna jest, ponieważ morele nie posiadają zbyt wiele soku. Moreli nie obierałam ze skórki, ponieważ pokrojone były na mniejsze kawałki, więc w dżemie żadne skórki mówiąc potocznie "nie ciągły się". W dżemie czuć kawałki owoców, ponieważ dżem nie jest rozgotowany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy