Dżem dyniowo-bananowy

4.49 (146 ocen)

  • 55 min

Kiedy po raz kolejny pojawiło się pytanie "A co zrobimy z dynią?" ;) W końcu poszperałam trochę po przepisach co zakończyło się sukcesem kulinarnym oczywiście ;) W kilka chwil powstał przepyszny dżem o niepowtarzalnym smaku pachnący imbirem i bananami. Świetny do naleśników, ciast i kanapek ;)

  • 55 min

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni,
    1 kg bananów,
    szczyptę imbiru,
    1,5 szklanki cukru,
    sok z 1,5 cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem dyniowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dusić na średnim ogniu ok 15-20 minut aż zmięknie.
  • 2. Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do dyni wraz z cukrem i imbirem.
  • 3. Smażyć powidło na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło przez ok 20 minut. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny.
  • 4. Dżem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok 15 min.

Porady

Jeśli pokroimy dynię w kostkę trudno będzie rozsmażyć ją na idealnie gładki dżem, dlatego żeby uniknąć kawałków owoców można zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować