Dyńki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffiny wyglądają jak małe dynie i zawierają w sobie również miąższ dynii, dzięki czemu mają w środku piękny pomarańczowy kolorek!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 225 mąki
    1/3 szkl mąki
    2 jaja
    1/2 szkl kefiru
    80 ml oleju
    240 g purre z dynii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    aromat pomarańczowy

    Krem:
    1/2 kostki masła
    3/4szkl cukru pudru
    1 łyżka zimnego mleka
    barwnik pomarańczowy
    cukier kryształ

Dyńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W osobnej misce mieszamy mokre i suche składniki. Łączymy, mieszamy i napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. Studzimy.
  • 2. Miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem i łyżka mleka na puszystą masę. Dodajemy barwnik mieszamy. Smarujemy masą wierzch muffinek.
  • 3. Cukier wsypujemy do woreczka, dodajemy szczyptę pomarańczowego barwnika i kroplę wody. Potrząsamy woreczkiem, aż cukier się zabarwi.
  • 4. Obtaczamy wierzch muffinek w cukrze, zaznaczamy przedziałek i wbijamy małą gałązkę, Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy