Dyniowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ciasto: Do rondelka wlewamy wodę dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny dodajemy z puree z dyni ,mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia,mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
Ciasto dzielimy na cztery części, każdą pieczemy oddzielnie na tortownicy (śr.21cm). Pieczemy ok.20-25 min w temp.190 stopni.
2.Krem: 2 szkl. mleka przelewamy do rondelka dodajemy cukier i puree z dyni, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie wraz z mąką. Gotujemy budyń. Studzimy.
3.Masło ucieramy na puch ,dodajemy po łyżce budyniu , ucieramy całość na gładki krem.
Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Schładzamy. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze