Dynia piżmowa faszerowana pieczonym kurczakiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

sezon na dynie

  • 60 min

Składniki:


  • 1 dynia piżmowa
    200 g pieczonego kurczaka ( u mnie resztki z obiadu)
    garść żurawiny
    pieprz ziołowy staropolski
    oregano
    sól
    pieprz czarny
    ser typu parmezan lub inny twardy


Dynia piżmowa faszerowana pieczonym kurczakiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Dynię przekroić na dwie połówki, wydrążyć gniazdo nasienne. Łyżeczką do kulek wydrążyć dynię to uzyskania dwóch łódek. Rozdrobnionego kurczaka wymieszać z żurawiną i przyprawami. Ułożyć ciasno w dyniach, na wierzchu położyć część kulek wyciętych z dyni. Posypać serem, oregano i pieprzem. Zapiekać przez ok 40 min.
    Podać z kaszą kuskus, ewent. z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy