Duży tort od serca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tort zrobiłam z okazji 45 rocznicy ślubu rodziców.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt
    12 jajek
    36 dkg cukru
    30 dkg mąki
    6 dkg kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy

    Masa
    750 g śmietany kremówki 36%
    250 g serca mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo
    1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
    kiść winogron
    2 brzoskwinie

Duży tort od serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrami. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem i przesiać. Powoli dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do blachy o wymiarach ok 35 cm / 45 cm i piec w temp 180˚C przez około 30 minut.
    Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić., wykroić kształt serce i przekroić wzdłuż dwukrotnie.
  • 2. Masa
    Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cynamon zmiksować mikserem na puszystą masę.
  • 3. Blat ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć część masy oraz pokrojone brzoskwinie. Położyć drugi blat ciasta, posmarować dżemem, wyłożyć część masy i położyć pokrojone winogrona. Przykryć trzecim blatem ciasta. Resztą masy posmarować boki i wierzch tortu i ozdobić według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy