Duży tort od serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrami. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem i przesiać. Powoli dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do blachy o wymiarach ok 35 cm / 45 cm i piec w temp 180˚C przez około 30 minut.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić., wykroić kształt serce i przekroić wzdłuż dwukrotnie.
2.Masa
Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cynamon zmiksować mikserem na puszystą masę.
3.Blat ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć część masy oraz pokrojone brzoskwinie. Położyć drugi blat ciasta, posmarować dżemem, wyłożyć część masy i położyć pokrojone winogrona. Przykryć trzecim blatem ciasta. Resztą masy posmarować boki i wierzch tortu i ozdobić według uznania.
Komentarze