Duszona wątróbka z sarny na maśle

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo delikatna i krucha wątróbka z sarny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g oczyszczonej z błony wątroby z sarny
    150 g masła
    4 cebule pokrojone w pióra

    sól
    pieprz kolorowy
    szczypiorek
    chleb

Duszona wątróbka z sarny na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę kroimy w cienkie plasterki. Osuszamy na ręczniku papierowym.

    Pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy w 100 g masła.

    Zeszkloną cebulę przesuwamy na bok patelni, aby zrobić miejsce na wątrobę. Na patelnię układamy plastry wątroby. Obsmażamy z obu stron. Mieszamy z cebulą. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a z wątroby nie będzie wypływał czerwony sok.

    Na środek patelni kładziemy pozostałe masło (50 g). Patelnię przykrywamy. Wyłączamy ogień. Pozostawiamy do rozpuszczenia się masła.

    Wątróbkę tuż przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy