Duszona marchewka

0 (0 ocen)

Duszonka czy też sałatka na ciepło do obiadu o korzennym aromacie.

Składniki:

  • 900 g marchewki
    1 duża biała cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżka masła
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    2/3 szklanki wody
    2 łyżki śmietany 12%
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    po 1/2 łyżeczki imbiru i cynamonu mielonego oraz mielonych owoców kolendry
    biały pieprz mielony do smaku
    sól do smaku

Duszona marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona marchewka 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę, imbir, cynamon i kolendrę. Chwilę razem smażyć, mieszając.
  • Duszona marchewka 2. Marchewkę obrać i pokroić w ukośne plastry - dołożyć do garnka. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość zalać wodą, posypać szczyptą soli i gotować 10 - 15 min. Co jakiś czas przemieszać, by marchewka równomiernie się ugotowała.
  • Duszona marchewka 3. Po tym czasie dodać śmietanę i ketchup. Oprószyć mąką, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Marchewkę doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy