Drożdżowy dżemiak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mój syn i mąż uwielbiają drożdżówki. To ciasto to wersja dla dużych łakomczuchów. :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki
    4 dkg drożdży
    15 dkg cukru
    200 ml mleka
    3 jajka
    20 dkg masła
    dżem lub konfitura jagodowa lub malinowa

    Kruszonka:
    10 dkg cukru
    5 dkg masła
    5 dkg cukru

Drożdżowy dżemiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i częścią ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać rozczyn, przesianą mąkę i pozostałe ciepłe mleko. Wyrobić dokładnie ciasto, pod koniec dodać stopione masło.
  • 3. Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy. Na wierzch dać dżem lub konfiturę. Potem wyrobić i ułożyć kruszonkę.
  • 4. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy