Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Drożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki z orzeźwiającymi, kwaskowymi świeżymi czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser z sezonowymi owocami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    130g masła
    50g drożdży
    130ml mleka
    4 łyżki cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    200g białego sera
    1 żółtko
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    500g świeżych czerwonych porzeczek
    mleko do posmarowania bułeczek
    oliwa do wysmarowania blachy
    cukier puder do posypania bułeczek

Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16jv2n7 1. Ciasto:
    Masło rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-26yoy5i 2. Masa serowa:
    Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru
    i całość dokładnie wymieszać. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru.
  • image-1olr9qj 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25minut,
    a następnie wystudzić.
  • image-0ba4hwx 4. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy