Drożdżowe poduszki z marmoladą

0 (0 ocen)

Drożdżowe ciastka nadziewane powidłami lub marmoladą

Składniki:

  • ciasto:
    - 2 jajka (rozmiar L)
    - 1/4 szklanki mleka
    - opakowanie suchych drożdży (7g)
    - 4 łyżki cukru
    - kostka dobrej margaryny
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - szczypta soli
    - cukier waniliowy

    dodatkowo:
    - 1 białko do posmarowania
    - powidła/marmolada/dżem o dowolnym smaku (u mnie dżem z dyni)
    - trochę cukru do posypywania

Drożdżowe poduszki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Wszystkie składniki wrzucić do miski i rękami dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto partiami rozwałkowywać cienko na stolnicy, podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty, np. koło, kwadrat, trójkąt. Na środek ciasta położyć łyżeczkę dżemu. Ciasto składać na pół i mocni dociskać brzegi.
    Ciastka - poduchy kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym białkiem, oprószyć cukrem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 18 minut. Powinny się ładnie zrumienić.

Komentarze

Podobne przepisy