Drożdżowe bułeczki z serem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg, miód i cukier waniliowy mieszamy. Składniki ciasta wyrabiamy, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto (może się trochę kleić). Oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
2.Ciasto lekko wyrabiamy. Podsypując delikatnie mąką, rozwałkowujemy na prostokąt 30x35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Wykładamy masę serową, posypujemy borówkami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Kroimy na 12 równych plastrów. Układamy na oprószonej mąką lub wyłożonej pergaminem blasze, zachowując 1-cm odległości. Ponownie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 190 °C.
Komentarze