Drożdżowe bułeczki w kropeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bułeczki drożdżowe z dodatkiem kawałków czekoladowych na śniadanie lub kolację z kubkiem kawy czy kakao smakują pysznie

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    2 jajka
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru
    100g masła
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szkl mleka
    50g drożdży
    szkl czekoladowych kawałków
    jajko do posmarowania bułeczek

Drożdżowe bułeczki w kropeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżki cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, żółtka i jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać, dosypać mąkę i rozpuszczone i wystudzone masło, wyrobić gładkie ciasto, dosypać kawałki czekoladowe, odstawić do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, ponownie odstawić do wyrośnięcia
    Wyrośnięte smarować roztrzepanym jajkiem, piec około 25 minut w 175*C na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy