Drobiowa rolada z kurkami

0 (0 ocen)

Pyszne i aromatyczne mięso na rodzinny obiad.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    200g kurek
    cebula
    ząbek czosnku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    łyżka oleju
    łyżka masła
    3 plastry sera żółtego
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 gałązki rozmarynu

Drobiowa rolada z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć posiekaną cebulkę. Grzyby oczyścić i pokroić (mniejsze mogą być w całości), dodać do cebulki i smażyć ok 10 minut, do wyparowania wody. Pod koniec dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
  • 2. Filety umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Przeciąć wzdłuż na pół, lekko rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Folię aluminiową rozłożyć na stole, na niej rozłożyć płaty mięsa tak aby zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt.
  • 3. Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 1680st. Piec ok 30-40 min. Pod koniec można rozciąć folie aby mięso się zarumieniło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy