Domowe rurki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Któż z nas nie lubi rurek z kremem, jednak często sięgamy po kupne lub z cukierni. Nie trzeba jednak kupować ze sklepu, do przygotowania domowej wersji rurek z kremem wystarczy tak naprawdę 30 minut i chwila cierpliwości. Przepis na domowe rurki z bita śmietaną chodził za mną od dawna i doczekał się wreszcie swojego debitu na talerzu. Przepis łatwy i smaczny. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g gotowego ciasta francuskiego
    250 g śmietany 30%
    150 g cukru pudru
    masło do wysmarowania formy

Domowe rurki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Dzielimy na 12 prostokątów o szerokości 2-3 cm. Specjalne foremki do rurek smarujemy cienko masłem. na około każdej owijamy plaster ciasta francuskiego. Gotowe ciasto pieczemy około 10 minut w 190 stopniach(do przyrumienienia, uważamy aby nie spalić rurek). Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 120 g cukru pudru. Ucieramy. Wystudzone rurki ostrożnie zdejmujemy z formy. Napełniamy bitą śmietaną, chłodzimy w lodówce. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy