Domowa granola

  • wyświetlono: 218 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chrupiąca, pachnąca i przede wszystkim zdrowa. Granola przygotowana w domu jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ta, którą możemy kupić w sklepie. Śniadanie z dodatkiem granoli doda nam mnóstwo energii na cały poranek. Można ją zajadać z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

P1040742 (3)
  • 8 porcje
  • 25min

Składniki

płatki owsiane 2 szklanki,

żurawina suszona pół szklanki,

orzechy włoskie pół szklanki,

słonecznik pół szklanki,

ostropest 2 łyżki,

miód 5 łyżek,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowa granola

  • 1. Wszystkie składniki suche wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach do momentu aż granola będzie złocista i chrupiąca. W moim piekarniku to 20 min. Podczas pieczenia granole należy co jakiś czas pomieszać, aby równomiernie się upiekła. Upieczoną granole odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do słoika i możemy przechowywać przez kilka tygodni.

Porady

W moim przepisie użyłam malej ilości miodu, ponieważ często jem granole ze słodkim mlekiem sojowym i bananem, więc wszystkim łasuchom doradzam dodać nieco więcej miodu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowegranoladomowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki śniadaniowe domowe

Dodane przez: Lidka Bawolska

Bułeczki śniadaniowe domowe

Te bułeczki są pyszne i nie wątpię,...

Domowe batony śniadaniowe

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowe batony śniadaniowe

Zapraszam na domowe batony, które...

Tosty francuskie

Dodane przez: Anna Bielicka

TOSTY FRANCUSKIE Z DOMOWYM DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Powrót do smaków z dzieciństwa....

Domowa kanapka z sadzonym jajkiem

Dodane przez: bienpyt

Domowa kanapka z sadzonym jajkiem

Domowa kanapka z ciemnego pieczywa,...

Domowe płatki nesquik

Dodane przez: szczeeniak

Domowe płatki nesquik

Pyszne, chrupiące kuleczki, które...