Domowa granola

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób

Chrupiąca, pachnąca i przede wszystkim zdrowa. Granola przygotowana w domu jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ta, którą możemy kupić w sklepie. Śniadanie z dodatkiem granoli doda nam mnóstwo energii na cały poranek. Można ją zajadać z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

  • 25 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • płatki owsiane 2 szklanki,

    żurawina suszona pół szklanki,

    orzechy włoskie pół szklanki,

    słonecznik pół szklanki,

    ostropest 2 łyżki,

    miód 5 łyżek,

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki suche wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach do momentu aż granola będzie złocista i chrupiąca. W moim piekarniku to 20 min. Podczas pieczenia granole należy co jakiś czas pomieszać, aby równomiernie się upiekła. Upieczoną granole odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do słoika i możemy przechowywać przez kilka tygodni.

Porady

W moim przepisie użyłam malej ilości miodu, ponieważ często jem granole ze słodkim mlekiem sojowym i bananem, więc wszystkim łasuchom doradzam dodać nieco więcej miodu.

Komentarze

Podobne przepisy