Domowa granola

  • wyświetlono: 239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chrupiąca, pachnąca i przede wszystkim zdrowa. Granola przygotowana w domu jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ta, którą możemy kupić w sklepie. Śniadanie z dodatkiem granoli doda nam mnóstwo energii na cały poranek. Można ją zajadać z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

P1040742 (3)
  • 8 porcje
  • 25min

Składniki

płatki owsiane 2 szklanki,

żurawina suszona pół szklanki,

orzechy włoskie pół szklanki,

słonecznik pół szklanki,

ostropest 2 łyżki,

miód 5 łyżek,

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa granola

  • 1. Wszystkie składniki suche wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach do momentu aż granola będzie złocista i chrupiąca. W moim piekarniku to 20 min. Podczas pieczenia granole należy co jakiś czas pomieszać, aby równomiernie się upiekła. Upieczoną granole odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do słoika i możemy przechowywać przez kilka tygodni.

Porady

W moim przepisie użyłam malej ilości miodu, ponieważ często jem granole ze słodkim mlekiem sojowym i bananem, więc wszystkim łasuchom doradzam dodać nieco więcej miodu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowegranoladomowa

Komentarze

Podobne przepisy

domowy twaróg (biały ser) - kuchnia regionalna (Kujawy)

Dodane przez: babka w formie

domowy twaróg (biały ser) - kuchnia regionalna...

Przygotowanie domowego twarogu...

musli1

Dodane przez: mariolka

Domowe musli

Miód, cytryna i jabłko to podstawa...

Bułeczki śniadaniowe domowe

Dodane przez: Lidka Bawolska

Bułeczki śniadaniowe domowe

Te bułeczki są pyszne i nie wątpię,...

Domowe drożdżowki z serem

Dodane przez: Natka93

Domowe drożdżowki z serem

Zachwyca każdego!!

Chałka zapiekana w domowym budyniu z owocami

Dodane przez: Anyzkowo

Chałka zapiekana w domowym budyniu z owocami

wyjątkowo pyszne śniadanie !

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE