Deser lodowo-chałwowy z czekoladą i owocem kaki

0 (0 ocen)

Deser bardzo smakował mojemu tacie, może dlatego, że to największy fan chałwy? :) Ja natomiast jestem fanem wszystkiego co zimne, oraz deserów mało słodkich dlatego dodałam dużą ilość soku z limonki. Wy kwasowość limonki dozujcie partiami :)

Składniki:

  • Składniki:
    500 ml śmietanki 30 %
    250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa)
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 limonka (sok i skórka)
    1 owoc kaki albo marakuja
    mięta do dekoracji

Deser lodowo-chałwowy z czekoladą i owocem kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy skórkę z limonki oraz sok (ilość wg uznania, ja dodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui albo pomarańczy i listkami mięty.
    Jeśli deser jest zbyt zmrożony, wystarczy, że po wyciągnięciu z zamrażalki odczekamy z 15 minut :)

Komentarze

Podobne przepisy