Deser jeżynowo-ananasowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Połączyłam leśne owoce z egzotycznymi i tak powstał smaczny, letni deser, idealny dla dzieci i dorosłych.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g jeżyn,
    3 łyżki wiórek kokosowych,
    2 łyżki płatków migdałowych,
    4 plastry ananasa z puszki,
    4 łyżki zalewy z ananasa,
    100 g śmietany kremówki,
    125 g mascarpone,
    1 łyżeczka cukru pudru

Deser jeżynowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe i płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż staną się rumiane (płatki osobno i wiórki osobno). Ananasa miksujemy razem z zalewą za pomocą blendera. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Serek mascarpone ucieramy aż stanie się puszysty, łączymy go delikatnie z kremówką. Następnie stopniowo dodajemy zmiksowanego ananasa, dokładnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. W pucharkach układamy na przemian warstwę jeżyn, serka i posypujemy wiórkami i płatkami migdałowymi. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Deser dekorujemy jeżynami i listkami mięty. Życzę smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy