na 4 porcje:
400 g twarogu (u mnie półtłusty, ale może być chudy)
300 g truskawek
6 łyżek jogurtu naturalnego
7 cukierków "Michałki"
listki melisy lub mięty do dekoracji (niekoniecznie)
Deser a'la stracciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozgniatamy, dodajemy jogurt i miksujemy blenderem na gładką masę.
2.6 cukierków kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera, delikatnie mieszamy.
3.Truskawki kroimy w plasterki (najlepiej za pomocą przyrządu do krojenia jajek). Odkładamy 12 ładnych plasterków do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki.
4.Do 4 pucharków nakładamy po czubatej łyżce sera z "Michałkami", na serze rozkładamy pokrojone truskawki, na truskawkach - resztę sera.
5.Pozostałego cukierka kroimy w kostkę. Deser dekorujemy pozostawionymi plasterkami truskawek, kostkami cukierka i listkami melisy lub mięty.
Komentarze