Deser a'la stracciatella z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Deser z twarożku z truskawkami i "Michałkami".

  • 15 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    400 g twarogu (u mnie półtłusty, ale może być chudy)
    300 g truskawek
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    7 cukierków "Michałki"
    listki melisy lub mięty do dekoracji (niekoniecznie)

Deser a'la stracciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy, dodajemy jogurt i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • 2. 6 cukierków kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera, delikatnie mieszamy.
  • 3. Truskawki kroimy w plasterki (najlepiej za pomocą przyrządu do krojenia jajek). Odkładamy 12 ładnych plasterków do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki.
  • 4. Do 4 pucharków nakładamy po czubatej łyżce sera z "Michałkami", na serze rozkładamy pokrojone truskawki, na truskawkach - resztę sera.
  • 5. Pozostałego cukierka kroimy w kostkę. Deser dekorujemy pozostawionymi plasterkami truskawek, kostkami cukierka i listkami melisy lub mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy