Delikatna zupa z cukinii z dodatkiem rozmarynu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo aromatyczna, delikatna i przede wszystkim smaczna propozycja na letni obiadek.

  • 40 min

Składniki:

  • 3-4 młode, nieduże cukinie,
    1/2 bulionu warzywnego,
    2 ziemniaki,
    cebula,
    2 ząbki czosnki,
    pół łyżeczki igieł rozmarynu (świeże lub suszone),
    2 łyżki oleju,
    łyżka masła,
    sól,
    pieprz,
    magii,
    szczypiorek do posypania

Delikatna zupa z cukinii z dodatkiem rozmarynu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a gdy się rozpuści wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Smażyć kilka minut. Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować przez około 10 minut. Cukinie obrać, przekroić na połówki, wydrążyć nasiona. Jedną połówkę włożyć do garnka w całości, resztę pokroić. Po 10 min połówkę cukinii wyjąć i odłożyć. Zupę gotować jeszcze kilka minut, potem zmiksować i doprawić do smaku. Odłożoną połówkę cukinii pokroić w kostkę i dodać do zupy. Na talerzu zupę posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy