Delicja pod pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Biszkopt pod jabłkami i bitą śmietaną

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki
    Mus jabłkowy:
    - 2 kg jabłek reneta
    - 1 łyżka żelatyny
    - 0,5 szkl. cukru
    - 1 galaretka pomarańczowa
    - 0,5 szkl. wody
    Bita śmietana:
    - śmietanka 30%
    - 1 łyżka żelatyny
    -1/3 szkl. wody

Delicja pod pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać po 1 żółtku oraz mąkę, mieszając delikatnie łyżką. Piec ok. 45min w 180st.

    Mus: usmażyć jabłka na jednolitą masę i dodać do galaretkę z żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku. Gotową masę wyłożyć na upieczony i nasączony biszkopt.

    Bita śmietana: śmietankę 30% ubić na sztywno i dodać rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku wystudzoną żelatynę. Bitą śmietaną wyłożyć na mus.

Porady

Do biszkoptu nie dodawać proszku do pieczenia. Można posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy