Dekadencki mus czekoladowy z pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ten pyszny deser będzie idealnym zwieńczeniem niedzielnego obiadu

  • 3 godz.

Składniki:

  • 225 g ciemnej czekolady (im wyższa zawartość kakao tym lepiej)
    30 g miękkiego masła
    3 duże jaja
    30 g cukru pudru
    125 ml śmietany 36%
    2 łyżki likieru pomarańczowego
    skórka starta z połówki pomarańczy

Dekadencki mus czekoladowy z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej likier oraz skórkę z pomarańczy startą na najdrobniejszych oczkach. Czekoladę miksujemy na gładką masę razem z masłem. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodanie piany do masy czekoladowej.

    W osobnej misce ubijamy śmietanę. Dokładnie mieszamy ją z czekoladą i jajkami, uważając aby nie stracić puszystości z piany oraz bitej śmietany.

    Mus przekładamy do pucharków, przykrywamy je folią i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy