DALMACKIE MULE Z POMIDOROWĄ NUTKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mule to nasz rodzinny przysmak na wakacjach w Chorwacji a te przygotowane samemu wspominamy zawsze przez cały rok

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg. oczyszczonych muli
    3 duże ząbki czosnku
    3 pomidory
    300 ml. wytrawnego białego wina
    wegeta
    sól
    suszona bazylia
    3 łyżki oliwy


Dalmackie mule z pomidorową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skórki,kroimy w kostkę i podgotowujemy z odrobiną wody -nie przecieramy
  • 2. Na patelnię wlewamy oliwę,po nagrzaniu wrzucamy pokrojony w drobną
    kosteczkę czosnek,1 łyżeczkę wegety,1 łyżeczkę suszonej bazyli,pół łyżeczki soli i chwilę przysmażamy
  • 3. Wrzucamy oczyszczone mule
  • 4. Wlewamy pomidory oraz wino
  • 5. Gotujemy pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu mieszając
  • 6. Gotowe mule wyjmujemy z zalewy,podajemy gorące jako samodzielne danie lub z chlebkiem czosnkowym

Porady

Należy pamiętać,że gotujemy tylko zamknięte mule a zjadamy tylko te które nam się podczas gotowania całkiem otworzą

Komentarze

Podobne przepisy