DAHL cebulowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

DAHL to rodzaj wegetariańskiego gulaszu

  • 20 min

Składniki:

  • 1 puszka soczewicy
    6 łyżek oleju roślinnego
    1 mały pęczek dymki, posiekanej
    1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
    1 łyżeczka zgniecionego czosnku
    1 1/2 łyżeczki chili w proszku
    100 ml wody
    1 łyżeczka soli
    posiekane świeżych liści kolendry

Dahl cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie lekko rumiana.
  • 2. Zmniejszyć ogień i dodać imbir, czosnek i chilli. Dodać soczewicę i szybko wymieszać.
    Dodać wodę i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i gotować przez 5 - 10 minut.
  • 3. Gdy soczewica zmięknie dodać sól i wymieszać delikatnie.
    Przenieść dhal na talerz i udekorować kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy