Cztery małe domowe pizze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

taki domowy fast food

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki, 4 łyżki oliwy, 2 dkg świeżych drożdży, 3 ziemniaki, 4 parówki wieprzowo- cielęce, 15 dkg sera żółtego gouda, natka pietruszki, sól

Cztery małe domowe pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i wlewam oliwę.
  • 2. Drożdże rozprowadzam w 1/2 szklanki letniej wody i dodaję do mąki.
  • 3. Zagniatam ciasto i przykrywam miskę czystą ściereczką na 45 minut.
  • 4. Obieram ziemniaki i gotuję je w osolnonej wodzie. Kiedy ostygną, kroję je w plastry.
  • 5. Ponownie zagniatam ciasto, rozwałkowuje i wycinam z niego cztery spody do pizzy.
  • 6. Na każdym spodzie do pizzy kładę plastry ziemniaka, sera i obrane z osłonek cząstki parówek.
  • 7. Pizze układam na natłuszczonej blasze i wkładam je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  • 8. Gotowe pizze podaję udekorowane natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy