Bardzo smaczna i aromatyczna rolada do chleba lub zimnego bufetu.Można też taką roladę wykorzystać na ciepło jako danie obiadowe.Ta rolada nie wymaga dużego nakładu pracy,ale smaku jest bardzo dużo.
Składniki:
1 chudy boczek bez skóry
2 średnie filety z kurczaka
10 dkg.suszonej żurawiny
1 duża główka czosnku
sól,pieprz czarny,majeranek,sos sojowy
Czosnkowa rolada z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięsa umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek rozciąć po grubości na dwa płaty.Filety przeciąć na pół,wyjąć małe fileciki i pokroić je w kostkę.Połówki filetów rozciąć wzdłuż nie docinając do końca.Czosnek pokroić w małą kostkę.
Do pokrojonych filecików dodać żurawinę,polać sosem sojowym,przyprawić do smaku solą pieprzem,dodać 1 łyżkę pokrojonego czosnku i wymieszać.
2. Rozłożyć płaty boczku,posypać przyprawami i częścią czosnku.Na każdym kawałku z brzegu ułożyć po dwa rozcięte filety,przyprawić przyprawami.
3.
Na każdym filecie ułożyć po połowie farszu mięsno żurawinowego .
4.
Całość zwinąć w roladę,posypać przyprawami do smaku.
5.
Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia,obwiązać bawełnianą nicią.
Na blaszkę do pieczenia wlać 1 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć rolady.
6.
Piekarnik nagrzać do 200C,wstawić rolady i piec 45 min.Rolady odwrócić i piec następne 45 min,pozostawić zawinięte do przestudzenia.
7. Przestudzoną roladę wyłożyć na półmisek,część pokroić w/g uznania.
Komentarze