Owocowo czosnkowa rolada z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić poziomo na trzy części nie docinając do końca,by wyszedł duży płat mięsa,rozłożyć,posypać przyprawami bez majeranku.
2.Mielone wyłożyć do miski,dodać przyprawy do smaku i wyrobić gładką masę.
3.Owoce przelać wrzącą wodą,odcedzić i przekroić na dwie części.Czosnek obrać i pokroić w pół plastry.
4.Z jednego brzegu karkówki rozłożyć masę z mięsa mielonego,ułożyć w po dwa rzędy owoców i plastry czosnku i
5.Zwinąć w roladę.Całość obwiązać nicią bawełnianą,posypać solą,pieprzem,papryką,majerankiem i posmarować olejem.
6.Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godz. do lodówki.
7.Roladę odwinąć z folii,ułożyć w blaszce do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 90 min. podlewając gorącą wodą i wytwarzanym sosem.
8.Roladę zdjąć z blaszki,sos przelać do garnka,dolać niewielką ilość gorącej wody,ewentualnie przyprawić do smaku i zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.Z rolady usunąć nici,pokroić w grube plastry i włożyć do sosu.
Porady
Można podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Komentarze