Czereśnie marynowane

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a na święta doskonale skomponują się domowym pasztetem!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami)
    Zalewa:
    1 litr wody
    250 ml octu winnego
    100g cukru
    Dodatki:
    (na 1 słoik o pojemności 720 ml)
    2 liście wiśni
    3 goździki
    3 ziarenka pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 szczypty ziaren gorczycy (solidne)
    1 listek laurowy

Czereśnie marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-203kxu4 1. Czereśnie dokładnie umyć - z ogonkami i pestkami.
  • image-2bgcpxl 2. Składniki zalewy - zagotować.
  • image-0tn3ukx 3. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 liściu wiśni i kolejno czereśnie oraz pozostałe dodatki.
    Całość zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć.
  • image-087gg1y 4. Słoiki pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawić do góry dnem - do momentu, aż ostygną.
    (Słoiki o pojemności mniejszej niż 500 ml - należy pasteryzować 15 minut.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy