Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a na święta doskonale skomponują się domowym pasztetem!
2 godz.
Składniki:
1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami)
Zalewa:
1 litr wody
250 ml octu winnego
100g cukru
Dodatki:
(na 1 słoik o pojemności 720 ml)
2 liście wiśni
3 goździki
3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 szczypty ziaren gorczycy (solidne)
1 listek laurowy
Czereśnie marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie dokładnie umyć - z ogonkami i pestkami.
2.Składniki zalewy - zagotować.
3.Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 liściu wiśni i kolejno czereśnie oraz pozostałe dodatki.
Całość zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć.
4.Słoiki pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawić do góry dnem - do momentu, aż ostygną.
(Słoiki o pojemności mniejszej niż 500 ml - należy pasteryzować 15 minut.)
Komentarze