Czereśni wyczekujemy cały rok, jednak sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko. Jak zatem sprawić, by ich smak został z nami na dłużej? Robiąc przetwory z czereśni! I choć czereśnie najlepiej smakują jedzone same, jako słodka, owocowa przekąska, jeśli jesteś prawdziwym ich fanem, z pewnością marzy Ci się, by zatrzymać ich smak na dłużej. Nasi użytkownicy jak zawsze są w temacie przepisów niezawodni i przedstawiają swoje pomysły, jaka zamknąć te owoce w słoikach na zimę.

Przetwory z czereśni - przepisy na zimę

A pomysły są niebanalne – od prostych i tradycyjnych, po bardziej nietypowe. Bo w naszej galerii mamy i klasyczne przetwory z czereśni – kompot i dżem czereśniowy, ale i czereśnie karmelizowane czy frużelinę czereśniową. Przygotowując domowe konfitury z czereśni warto sięgnąć po wyjątkowe przyprawy. Smak czereśni znakomicie podkreśli dodatek cynamonu, anyżu, imbiru, goździków a nawet wanilii. Ponadto znajdziecie dżem z czereśni bez cukru, ale słodzony miodem. Czereśnie warto też łączyć z innymi owocami np.: wiśniami lub śliwkami. Zainspiruj się przepisami i przygotuj pyszne przetwory! 

Przetwory z czereśni - zastosowanie

Dżem z czereśni to nie tylko znakomity dodatek do naleśników, ciast lub porannej owsianki. To także zaskakujący dodatek do jesiennej herbaty. W podobny sposób wykorzystywana jest konfitura z wiśni w kuchni rosyjskiej. Do rozgrzewających napojów na zimę warto zrobić także sok z czereśni. Będzie to świetne źródło witaminy C w zimowe wieczory. Sprawdźcie proponowane przez nas przepisy na pyszne dżemy z czereśni i wyjątkowe soki czereśniowe.