Czekoladowe kokosanki

0 (0 ocen)

Kokosanki to proste, słodkie ciasteczka składające się głównie z wiórków kokosowych. Dodatek czekolady wzbogacił ich smak.

Składniki:

  • 1 szklanka białek
    1 szklanka cukru białego
    200 g wiórków kokosowych
    100 g czekolady gorzkiej

Czekoladowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wlać do miski i umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Robiąc tzw kąpiel wodną. Wsypać cukier i ubijać trzepaczką do czasu, aż białka zbieleją, a cukier się rozpuści. Wsypać drobne wiórki kokosowe. Miksować, aż masa stanie się bardzo ciepła i zacznie gęstnieć. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy