CYTRYNOWA ŚWIEŻOŚĆ

0 (0 ocen)

  • 35 min

LEKKIE LETNIE BABECZKI, ORZEŹWIAJĄCE PRZY KAŻDYM KĘSIE. IDEALNE NA SŁONECZNE POPOŁUDNIA.

  • 35 min

Składniki:

  • BABECZKI : 1,5 SZKLANKI MĄKI, 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA, 100 G MASŁA, 2 JAJKA, PÓŁ SZKLANKI JOGURTU, PÓŁ SZKLANKI JOGURTU.2 CYTRYNY.

    LEMON CURD : 3 CYTRYNY,3 JAJKA, PÓŁ SZKLANKI CUKRU,1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ

    KREM : 250 G MASCARPONE, 200 G ŚMIETANY 30%

Cytrynowa świeżość - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASŁO UCIERAMY Z CUKREM A GDY BĘDZIE JASNE I PUSZYSTE DODAJEMMY PO JAJKU I MIKSUJEMY.
  • 2. DO MASŁA PRZESIEWAMY MĄKE I PROSZEK DO PIECZNIA I KRÓTKO MIKSUJEMY.
  • 3. DODAJEMY JOGURT, SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYN I DELIKATNIE MIESZAMY.
  • 4. FORMĘ DO MUFFIN WYKŁADAMY PAPILOTKAMI I WYKŁADAMY CIASTO.
    PIECZEMY 25 MINUT W 175 STOPNIACH.
  • image-19khdaq 5. W CZASIE GDY BABECZKI SIE PIEKĄ, ROBIMY LEMON CURD.
    SPARZAMY CYTRYNY, WYCISKAMY Z NICH SOK I OCIERAMY SKÓRKĘ. WKŁADAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DO GARNUSZKA, ZAGOTOWUJEMY I PODGRZEWAMY NA MAŁYM OGNIU, MIESZAJĄC AŻ BĘDZIE GĘSTE.
  • image-0qwow8y 6. KREMÓWKĘ UBIJAMY I DELKITANIE ŁĄCZYMY Z MASCAPONE I LEMON CURDEM.
  • image-0sa1iug 7. NA OSTUDZONE BABECZKI, ZA POMOCĄ SZPRYCY WYCISKAMY KREM I PODAJEMY.

Komentarze

Podobne przepisy