Brzoskwiniowa świeżość

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To deser idealny na upalne dni, jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki do przygotowania 4 dużych porcji (wysokość 1 deseru to 5 cm, ale możecie zrobić mniejsze i tym samym więcej porcji):
    1 puszka brzoskwiń (850 ml)
    150 g naturalnego jogurtu
    1 łyżka cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    Skórka otarta z 1 cytryny
    Dodatkowo:
    Czekolada
    150 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Brzoskwiniowa świeżość - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozprowadzam w ok. 1/3 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie odsączam, a następnie dokładnie miksuję. Cztery łyżki zmiksowanych brzoskwiń odkładam do kubeczka, wykorzystam je do dekoracji. Do reszty zmiksowanych brzoskwiń dodaję jogurt, skórkę cytrynową oraz cukier puder i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję żelatynę i ponownie mieszam.
    4 dowolne foremki o średnicy ok. 5 cm przepłukuję zimną wodą i wypełniam je deserem.
    Następnie wstawiam desery do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy dobrze zastygną, odwracam foremki i deser przekładam na talerzyk. Jeśli deser jest oporny i nie chce wyjść, wkładam foremkę z deserem na chwilkę do gorącej wody.
    Śmietanę ubijam, czekoladę rozpuszczam, albo trę na tarce.
    Na każdy deser kładę po łyżce brzoskwiń z kubeczka. Ubitą śmietanę wykładam wokół deseru za pomocą szprycy, ale możecie to zrobić również łyżką. Całość polewam czekoladą.
    Deser jest gotowy.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Czekolada Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować