Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym (długa świeżość)

4.93 (180 ocen)

  • 35 min

Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Olej kokosowy nadje im cudownego aromatu i delikatności. Zrobiłam test świeżości i jedną babeczkę schowałam na 2 dni. Dłużej nie mogłam jej tak trzymać, bo strasznie kusiła i przyznam, że była tak samo smaczna - jak po upieczeniu.

  • 35 min

Składniki:

  • (9 sztuk)
    100g mąki pszennej
    75g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
    1 jajko
    75 ml mleka
    50 ml oleju kokosowego
    Dodatkowo:
    2 jabłka (dość duże)
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.93 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym (długa świeżość) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1du5y8c 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
  • image-0fjvkrt 2. W drugiej - jajko, roztopiony olej kokosowy oraz mleko.
  • image-174p8vx 3. Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.
  • image-19an2h9 4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać płatkami migdałowymi.
  • image-0dc960p 5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować