Cytrynowa ryba w winie

  • wyświetlono: 232 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niezwykle aromatyczna. Idealna propozycja na np. wykwintną kolację dla dwojga.

Dalia84
  • 60min

Składniki

80 dag dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
3 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki porwanej na kawałki bazylii
2 cytryny
5 dag orzechów włoskich
5 dag masła
100 ml białego wytrawnego wina
cukier
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowa ryba w winie

  • 1. Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Wino mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę cukru. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy rybę. Zalewamy przygotowaną mieszanką. Pozostałą cytrynę kroimy w półplasterki. Wkładamy między kawałki ryby. Orzechy drobno siekamy. Czosnek przeciskamy za pomocą praski. Orzechy mieszamy z bułką, czosnkiem, ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy danie. Obkładamy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilrybamoj_niedzielny_obiadcytrynowa rybaryba w winie

Komentarze

Podobne przepisy

Schab duszony w winie

Dodane przez: joanna30

Schab duszony w winie

Pyszny, aromatyczny i rozpływający...

Filety z ryby zapiekane z pieczarkami w sosie cytrynowym

Dodane przez: eluchap

Filety z ryby zapiekane z pieczarkami w sosie...

Do przygotowania tego dania użyłam...

Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie

Dodane przez: Gosia123

Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie

Mój mąż bardzo lubi na obiad tak...

Pieczarki duszone w winie

Dodane przez: Goszka

Pieczarki duszone w winie

Małe pieczarki duszone w całości...

Smażona ryba w marynacie

Dodane przez: anik9

Smażona ryba z marynaty cytrynowej

Ryba przygotowana w ten sposób...

Mule w białym winie

Dodane przez: MagdalenaS

Mule w białym winie

Małże/ Mule, tak jak większość...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE