Cytrynowa ryba w winie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle aromatyczna. Idealna propozycja na np. wykwintną kolację dla dwojga.

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dag dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
    3 ząbki czosnku
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki porwanej na kawałki bazylii
    2 cytryny
    5 dag orzechów włoskich
    5 dag masła
    100 ml białego wytrawnego wina
    cukier
    sól
    pieprz

Cytrynowa ryba w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Wino mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę cukru. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy rybę. Zalewamy przygotowaną mieszanką. Pozostałą cytrynę kroimy w półplasterki. Wkładamy między kawałki ryby. Orzechy drobno siekamy. Czosnek przeciskamy za pomocą praski. Orzechy mieszamy z bułką, czosnkiem, ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy danie. Obkładamy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy