Cytrynka

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    20 dag cukru pudru
    3 jajka
    skórka starta z dwóch cytryn
    25 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    500 ml wody
    1 szklanka cukru
    2 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z 3 cytryn
    1 kisiel cytrynowy

Cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godz. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25/35 cm.). Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170*C przez ok. 10-15 min, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste.
  • 2. MASA:
    Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki.

Porady

Ciasto polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy