Uwielbiam smak cynamonu, więc panuje na moim stole przez cały rok.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
200 g masła
250 g orzechów włoskich
1 kg gruszek
cynamon
6 jajek
350 g brązowego cukru
150 g śmietany 18 %
250 g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Cynamonowy brownie z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Orzechy delikatnie siekamy, a gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki.
2.Jajka, szczyptę soli i 300 g cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie delikatnie wlewamy stopioną czekoladę i śmietanę, ciągle mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao, porcjami dodajemy do masy, ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy połowę orzechów. Masę wykładamy na dużą blachę z pieca. Układamy owoce i posypujemy cynamonem oraz resztą cukru.
Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Komentarze