Cynamonowy brownie z gruszkami

0 (0 ocen)

Uwielbiam smak cynamonu, więc panuje na moim stole przez cały rok.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    250 g orzechów włoskich
    1 kg gruszek
    cynamon
    6 jajek
    350 g brązowego cukru
    150 g śmietany 18 %
    250 g mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Cynamonowy brownie z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Orzechy delikatnie siekamy, a gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki.
  • 2. Jajka, szczyptę soli i 300 g cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie delikatnie wlewamy stopioną czekoladę i śmietanę, ciągle mieszamy.
    Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao, porcjami dodajemy do masy, ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy połowę orzechów. Masę wykładamy na dużą blachę z pieca. Układamy owoce i posypujemy cynamonem oraz resztą cukru.
    Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy