Ta potrawa ma niewielu zwolenników a szkoda, bo na prawdę dobrze smakuje . Podaję z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg nerek wieprzowych
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1 mały seler
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1-2 łyżki mąki
smalec do obsmażenia
liść laurowy, pieprz ziarnisty
sól, pieprz mielony, maggi
papryka w proszku ostra i słodka
majeranek
śmietana słodka 18%
Cynaderki w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nerki porozkrawać, wyciąć białe części i zalać zimną wodą. Po 10-15 minutach zmienić wodę i czynność tę powtórzyć ok. 5 razy. Następnie nerki odgotować, wywar wylać a nerki umyć w ciepłej wodzie. Ugotować wywar z warzyw i przypraw , włożyć nerki, gotować do miękkości.
2.Wyjąć z wywaru, zachować jarzyny, resztę wylać. Następnie cynaderki ostudzić, pokroić w szerokie paski. Na patelni rozgrzać smalec i włożyć cynaderki i pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć ok. 15 min.Zawartość patelni zasypać mąką, zasmażyć do momentu gdy mąka przestanie być surowa. Zalać wodą lub bulionem do konsystencji sosu. Doprawić przyprawami. Można posypać natką pietruszki.
Komentarze