Cynaderki z pieczarkami w śmietanie

4.5 (174 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Pracochłonne danie dla smakoszy cynaderek

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - nerki wieprzowe: 600 gramów
    - pieczarki: 150 gramów
    - cebula średnia: 2 sztuki
    - majeranek: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - listek laurowy: 3 sztuki
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 1 szczypta
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    - bulion: 6 łyżek
    - tłuszcz do smażenia -smalec: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cynaderki z pieczarkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynaderki z pieczarkami w śmietanie 1. Nerki oczyścić dokładnie z białych żyłek w środku, długo płukać pod bieżącą wodą.
    Zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
    Nerki ponownie wypłukać. Zalać czystą wodą i zagotować, odlać wodę i jeszcze raz zagotować kilka minut.
    Wodę z pianą odlać, nerki przepłukać, garnek umyć, zalać ponownie czystą wodą i ugotować, ok 30 min z listkiem laurowym.
    Pieczarki i cebulę pokroić niezbyt drobno przysmażyć na oleju i dodać pokrojone na plasterki nerki i przyprawy.
    Smażyć ok 15 min podlać bulionem, odparować i na koniec dodać śmietanę, wymieszać i chwilkę potrzymać jeszcze na ogniu.
    podawać z pieczywem i ogórkiem konserwowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować