Cukiniowo-mięsna lazania

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taką lazanię zrobiłam po raz pierwszy .Cukinia w połączenie z wieprzowym mięsem i makaronem to połączenie idealne.

  • 40 min

Składniki:

  • 9 płatów makaronu lasagne

    2 cukinie średniej wielkości

    600 g zmielonej wieprzowiny

    3 ząbki czosnku

    150 g żółtego ostrego sera

    0,5 szklanki śmietany 18%

    200 g topionego ziołowego serka

    1 jajko

    sól,pieprz do smaku

    tłuszcz do smażenia
    .

Cukiniowo-mięsna lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Makaron partiami lekko obgotować w wrzącej osolonej wodzie .Odcedzić.

    2.Półtora cukinii pokroić w plasterki.Oprószyć solą.Pozostawić na około 30 minut.Odlać nadmiar soku .Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

    3.Mięso włożyć na natłuszczoną patelnię.Mieszając smażyć do zrumienienia.Przyprawić solą,pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.Następnie przełożyć do miski.Dodać śmietanę i 3/4 startego na tarce żółtego sera .Wymieszać.

    4.Trzy płaty makaronu ułożyć na dno natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Następnie ułożyć porcję mięsa,plastry cukinii oraz kawałki topionego serka.Czynność powtórzyć dwukrotnie.Ostanią warstwą powinien być makaron .

    5.Pozostałą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przyprawić solą.Odlać nadmiar soku.Połączyć z jajkiem oraz z pozostałym startym serem.Rozłożyć na makaronie.

    6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy