Cukiniowo-mięsna lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Makaron partiami lekko obgotować w wrzącej osolonej wodzie .Odcedzić.
2.Półtora cukinii pokroić w plasterki.Oprószyć solą.Pozostawić na około 30 minut.Odlać nadmiar soku .Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
3.Mięso włożyć na natłuszczoną patelnię.Mieszając smażyć do zrumienienia.Przyprawić solą,pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.Następnie przełożyć do miski.Dodać śmietanę i 3/4 startego na tarce żółtego sera .Wymieszać.
4.Trzy płaty makaronu ułożyć na dno natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Następnie ułożyć porcję mięsa,plastry cukinii oraz kawałki topionego serka.Czynność powtórzyć dwukrotnie.Ostanią warstwą powinien być makaron .
5.Pozostałą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przyprawić solą.Odlać nadmiar soku.Połączyć z jajkiem oraz z pozostałym startym serem.Rozłożyć na makaronie.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 25 minut.
Komentarze