Cukinia faszerowana po grecku

0 (0 ocen)

Przepadam za cukinią w każdej postaci, ale zapiekana jest moim faworytem. Staje się wtedy miękka, rozpada się w ustach i przede wszystkim wyraźnie czuć jej smak, który ginie kiedy cukinia jest tylko dodatkiem do potrawy. Dziś nafaszerowałam ją tak, by miała w sobie nutę Grecji.

Składniki:

  • 4 cukinie
    500 dag mięsa mielonego
    4 ząbki czosnku
    100g ryżu
    2 duże cebule
    100g sera feta
    100g żółtego sera
    20 czarnych oliwek
    pieprz, sól, tymianek, oregano, rozmaryn

Cukinia faszerowana po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju. Dodajemy mięso, smażymy, następnie przyprawiamy sola, pieprzem oraz ziołami według uznania (im więcej ich dodamy tym bardziej intensywny będzie smak potrawy). Dodajemy pokruszony ser feta, smażymy do momentu aż ser się rozpuści i woda z niego odparuje. Do farszu dodajemy ugotowany ryż i 50g startego żółtego sera. Mieszamy.
  • 3. Cukinie przekrawamy na pół. Z pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część cukinii napełniamy farszem, posypujemy pozostałym żółtym serem, na wierzch układamy przekrojone na pół oliwki.
  • 4. Cukinie zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy