Cukinia faszerowana mięsem

0 (0 ocen)

  • 50 min

U mnie w domu królują faszerowane papryki. Pokusiłam się jednak o przygotowanie cukinii faszerowanej mięsem i wybór jest ciężki, które z dań jest smaczniejsze. Spróbujcie i zdecydujcie, papryka faszerowana mięsem czy cukinia faszerowana mięsem?

  • 50 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia (lub 2,3 mniejsze)
    500 g mięsa mielonego
    cebula
    ząbek czosnku
    olej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    duży pomidor
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka
    zielona czubryca
    jajko
    około 20 dag żółtego sera w plasterkach
    oregano świeże

Cukinia faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami, aby powstały łódeczki.
    Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić.
    Dodać mięso, posiekanego pomidora i przecier pomidorowy.
    Smażyć aż mięso zmieni kolor na jasny.
    Doprawić solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, zieloną czubrycą.
    Przełożyć farsz do malaksera i zmielić, dodać jajko i wymieszać.
    Farszem wypełnić cukinie.
    Na wierzch farszu układać plasterki sera i świeże listki oregano.
    Piec w temp. 180 st.C. przez około 25 minut aż cukinia będzie miękka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy