Upieczenie tych bułek jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni.
Składniki:
390 g mąki pszennej typ 500
6 g drożdży instant
250 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
Do posmarowania
białko
1 łyżka mleka
mak
sezam
Crusty hard rolls - pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy uformować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.
Komentarze