Ciecierzyca w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

podawać możemy ją jako samodzielne danie lub dodatek

Składniki:

  • - 400 g ciecierzycy suchej
    - 3 kiełbaski, jakie lubimy
    - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - 2 ząbki czosnku
    - pół cebuli
    - majeranek
    - sól, pieprz
    - 2 liście laurowe
    - trochę oleju do smażenia
    - łyżka mąki

Ciecierzyca w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień wodę wylać i ugotować ciecierzycę do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w kostkę lub półplasterki, w zaleźnosci od preferencji. Obsmażyć razem na patelni, na koniec smażenia dodać odciśnięty przez praskę czosnek.
    Do ciecierzycy wsypać trochę soli, dodać cebulę z kiełbasą i czosnkiem, majeranek. Pogotować kilka minut razem, po czym dodać koncentrat pomidorowy. Z mąki i odrobiny oleju przygotować złotą zasmażkę, połączyć z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy